Restauratie Kilderse Rembrandtmolen bijna voltooid

Geplaatst op donderdag 14 april 2016 om 16:35

Jarenlang stond de molenromp van de eens zo fiere Rembrandtmolen in Kilder er wat triest bij. Maar sinds april 2014 is de restauratie voortvarend ter hand genomen.

Door gulle giften en subsidies is er veel gerealiseerd. Het gedeelte voor de wieken nu ook compleet. De foto toont het aanbrengen van de wieken. Die krijgen Ten Have kleppen die open en dicht gezet kunnen worden voor minder of meer windvang. Eind mei is de molen naar verwachting helemaal klaar.

Op 2e pinksterdag is de molen open voor iedereen. Vincent Horsting is dan aanwezig en beantwoordt al uw vragen. Vanaf dan is het oude Bergh weer een prachtig monument rijker.

Om een indruk te krijgen van de uitgebreide restauratiewerkzaamheden kunt u kijken op de website. Een molen wordt eigenlijk ervaren als een collectief cultuurhistorisch bezit dat ons landschap siert en waar we allemaal plezier aan beleven. Daarom is het niet vreemd om de hoge restauratiekosten te ondersteunen met een gift. Ook dat kan via de website.

In de feestgids ’75 jaar St. Jan Kilder’ uit 1961 staat het volgende over de Rembrandtmolen:

De molen te Kilder is van bijzondere historische waarde. In 1860 bouwde H. Welling een windmolen. 40 jaren later werd er een verdieping bij opgebouwd, waarbij tegelijkertijd de berg er omheen gekruid werd. Deze Welling trouwde in 1894 met mej. Boesting. Zijn schoonouders kwamen mee naar Kilder en zodoende sprak men ook wel eens van de molen van Boesting. Ook de molen werd in 1925 tijdens de stormramp gedeeltelijk verwoest, maar op aandringen van de Stichting "De Hollandse Molen" in 1926 gerestaureerd. De tegenwoordige eigenaar de heer F. Welling had echter een elektrisch gemaal willen hebben. Het is jammer dat het zo weinig bekend is dat deze molen toen is herbouwd met onderdelen van de molen uit Hazerswoude. Deze onderdelen bestonden uit de staart, de as, de voeghouten, de ringen, de weerkuip en de lange en korte spruit. Van deze molen uit Hazerswoude was de eigenaar een zekere van Rijn. Deze van Rijn nu was vermoedelijk de vader van onze grote Rembrandt van Rijn. Rembrandt heeft in zijn jeugd in deze molen dus menig uurtje doorgebracht. Vandaar dat deze molen ook "Rembrandt molen" wordt genoemd.

Er zijn twijfels over of dit laatste waar is, maar het blijft een mooi verhaal.

In de volgende nieuwsbrief meer over het vernieuwde Hagelkruis van Kilder.

Deel deze pagina