Industrieel erfgoed

Geplaatst op dinsdag 15 december 2015 om 11:18 — Laatst bijgewerkt op dinsdag 29 december 2015 om 14:15

Industrieel erfgoed is een erg rekbaar begrip en een van de vereisten is dat er nu nog sporen herkenbaar moeten zijn. De herkenbaarste 'monumenten' zijn de molens en die hebben we - omdat we er nog een redelijk aantal hebben - in een extra rubriek gezet.

Link: Molens | Wikipedia

De Langenberg in lang vervlogen tijden.

's-Heerenberg - Langenberg

Type: Chemische industrie (Langenberg) | Levensmiddelen (Lagenberg; Fassin)
Type: Levensmiddelen (Katja/Fassin)
Adres: Lengelseweg 43 in 's-Heerenberg
Alias: Fassin; Katja

Op 23 november 1911 werd het bedrijf door Josef Langenberg in ’s-Heerenberg gesticht. Toen werd hoofdzakelijk met chemische producten gehandeld, zoals bijv. vliegenpapier, rattenkruit en kleurstoffen.
Xaver Fassin, uit een familie die zijn verre wortels op Sicilië heeft, treedt in 1920 als partner toe tot het bedrijf en zet de zaak voort na de dood van Josef Langenberg in de jaren twintig. De oorspronkelijke naam van de familie Fassin is Fassini. Op weg en door verloop van tijd raakte men de “i” aan het einde op de een of andere manier kwijt.

De Katja-fabriek in 's-Heerenberg heeft, gezien zijn bestemming een zekere cultuurhistorische waarde als element in de economische geschiedenis van 's-Heerenberg. Het gebouw zelf is - de voorgevel uitgezonderd - echter in architectuurhistorisch opzicht niet bijzonder. In de loop der tijd hebben tevens diverse wijzigingen plaatsgevonden.
Begin 2000 is het pand verlaten door de firma Fassin en is het zgn Candy Castle op het industriterrein betrokken.

Links: Berghapedia | Berghapedia Fassin | Google Maps | Google Maps Fassin | Wikipedia

's-Heerenberg - De Munt.

's-Heerenberg - De Munt

Type: Muntgebouw
Adres: Muntwal 1 - 3 in 's-Heerenberg

De Munt, Muntwal 1-3 in 's-Heerenberg is een rijksmonument. Het muntrecht dat de heren van den Bergh in leen hielden van de bisschop van Keulen, werd in 1346 van Gendringen overgeplaatst naar 's-Heerenberg. Reeds in 1473 stond de 'nije monte' op de plaats waar hij nu nog staat.

De Munt is zeer waarschijnlijk de allereerste industrie van Bergh aangezien Willem IV - Graaf van Bergh - na 1572 munten in een grote oplages liet slaan. Er zijn meldingen van een levering ten tijde van 80-jarige oorlog van 40.000 daalders in 1 keer aan handelaren in het duitse achterland .
Deze productie moet daarom ook 's nachts doorgaan waarvoor - i.p.v. met het slaan - een z.g.n. schroefpers werd gebruikt. Mogelijk als een van de eersten in Nederland.

De graven Van den Bergh hadden muntbedrijven op of bij hun kastelen in ‘s-Heerenberg, Hedel en Stevensweert. De muntslag, die op middeleeuwse privileges was gebaseerd, bloeide vooral in de 16e eeuw. In Bergh en Hedel is gemunt tot ca. 1580, in Stevensweert tot 1632. Daarna werden particuliere muntbedrijven niet meer getolereerd door de staat.

Links: Berghapedia | Google Maps | Muntgebouw | MijnGelderland.nl

's-Heerenberg - De Munt
's-Heerenberg - De Munt, detail boven de ingang
's-Heerenberg - De Munt, borden op de gevel
Inpakafdeling Langenberg/Fascini (foto fascini.com)
Inpakafdeling Langenberg/Fascini (foto fascini.com)
Deel deze pagina