Kerken, kerkgebouwen en kloosters

Geplaatst op zaterdag 5 december 2015 om 21:13 — Laatst bijgewerkt op dinsdag 29 december 2015 om 17:34

Matteus kerk Azewijn [Foto GeheugenVanNederland.nl]

Azewijn - Mattheus

Type: Kerk
Adres: Mattheusplein 2 in Azewijn

De H. Mattheuskerk is de rooms-katholieke parochiekerk van Azewijn. De parochie Azewijn is in 1867 ontstaan door afsplitsing van de parochie Zeddam, maar al sinds 1819 had Azewijn een eigen kerkgebouw. Op 21 september van dat jaar werd deze kerk ingewijd door Johannes Gerritsen, aartspriester van Gelderland. Uiteraard was ook de pastoor van Zeddam, Joannes Beenen, bij de plechtigheid aanwezig, evenals de president van het seminarie in 's-Heerenberg, Matthias Terwindt.

Links: Berghapedia | Google Maps | Verrijzenis Parochie | Wikipedia

Johannes de Doper kerk Kilder

Kilder - St Jan de Doper

Type: Kerk
Adres: Hoofdstraat 8 Kilder
Alias: Johannes de Doper

De kerk van St. Jan de Doper in Kilder is ontworpen door Alfred Tepe, één van de architecten die in de gemeente Bergh meerdere gebouwen hebben ontworpen.
De kerk is gebouwd in 1886 op een stuk grond dat ongeveer in het midden van het parochiegebied lag (vroeger moest men immers te voet naar de kerk). Behalve Kilder zelf omvat de parochie ook het Wehlsebroek. Bovendien lag het dicht bij het Hagelkruis, vanouds een boerenverzamelplaats. De kerk werd op 17 juni 1886 ingewijd door aartsbisschop Mgr. Snickers. Van het feestlied is de tekst nog bekend.
In de kerk bevinden zich gebrandschilderde ramen, gemaakt door pater Humbertus Randag. Zij werden pastoor Van Weerdenburg aangeboden bij zijn zilveren priesterfeest in 1946. Zij stellen taferelen voor uit onze heilsgeschiedenis. Achter in de kerk bevinden zich twee gedachtenisramen met aan de zuidkant het gedachtenisraam van de Martelaren van 's-Heerenberg en het gedachtenisraam van de parochiestichter pastoor Bluemers, dat bij het zestigjarig bestaan van de parochie werd onthuld.
De parochie Sint Jan de Doper is opgegaan in het parochieverband Didam-'s-Heerenberg-Wehl, waaruit op 1 januari 2010 de nieuwe Parochie Heilige Gabriël is voortgekomen.

Links: Berghapedia | Berghapedia 100 jaar St Jan | Google Maps | St Jan de Doper | Wikipedia

Patersklooster 's-Heerenberg

's-Heerenberg - Patersklooster

Type: Klooster
Adres: Emmerikseweg 13 in 's-Heerenberg
Alias1: Bonifatiushuis [1910-1958]
Alias2: Don Rua [1958-1971]
Alias3: Gouden Handen [1975-1999]

Don Rua (van 1910 tot 1958 Sint-Bonifatiushuis) is een voormalig klooster in 's-Heerenberg, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het kloostergebouw is gelegen vlak bij de zogenaamde Oude Grens, de voormalige grensovergang naar Duitsland richting Emmerik, nabij het historische centrum van 's-Heerenberg.

Grote bekendheid kreeg het gebouw in Nederland nadat het in 1975 omgedoopt werd in 'Gouden Handen' en creatief Nederland een expositieruimte gevonden leek te hebben. In de kelder was ruimte voor een mineralen tentoonstelling en de tuin werd bevolkt door - voor kinderbegrippen - erg grote dinosaurussen. Daarmee is Gouden Handen eigenlijk de meest bekende naam van dit gebouw.

2015: Omgebouwd naar oa appartementen (huur/koop) en de dependance van het gemeentehuis van Montferland

Links: Berghapedia | Google Maps | Wikipedia | Wikipedia Gouden Handen

Zeddam - Gerardus Majella Gesticht

Zeddam - Gerardus Majella

Type: Gesticht
Adres: Benedendorpstraat 35 in Zeddam

Het Gerardus Majella Gesticht in Zeddam had als doel: mannen en vrouwen en zieken uit de parochie Zeddam die thuis niet vepleegd konden, worden kosteloos op te nemen en te verplegen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was hier een noodlazaret ingericht. In de laatste nacht van de oorlog, de nacht van 31 maart op 1 april 1945, werd dit gebouw door de Duitsers in brand gestoken en vrijwel volkomen vernield.
In 1963 werd op nagenoeg dezelfde plek het bejaardencentrum Sydehem geopend.

Link: Berghapedia | Google Maps | Sydehem

's-heerenberg - Patersklooster/Gouden Handen. Voorkant (2015)
's-heerenberg - Patersklooster/Gouden Handen. Achterkant (2015)
's-heerenberg - Patersklooster/Gouden Handen. Ingang klooster tuin/park (2015)
Deel deze pagina