Brummels en medicijnknaak: Berghse homeopathie

Geplaatst op zondag 22 november 2015 om 15:39

Uit Montferland Nieuws 20 januari 2004

Ondanks de economische neergang zag je halverwege oktober dat er ontzettend veel brummels (bramen) ongeplukt blijven. Dat zal ook wel met de droge zomer te maken hebben, waardoor de kwaliteit is achtergebleven.
In de jaren vijftig zouden de bramen geen kans hebben gehad om te verschrompelen. Alles wat de natuur te bieden had, werd benut. Wie herinnert zich niet dat op Huis Bergh massaal bosbesbriefjes verstrekt werden? Ook is er een periode geweest dat men daar houtbriefjes kon aanvragen. Vooral in de oorlog, om de kachel brandend te houden.

Volgens K. ter Laan in 'Van Goor's folkloristisch woordenboek' is de braam een geneeskrachtige plant. Handig om te weten voor het geval het euro-equivalent van de medicijnknaak er komt en men zelf wil gaan dokteren. De Heemkundekring ging daarom op zoek op internet via de Google zoekmachine en typte in: bramen plukken. Al gauw werden recepten gevonden om gelei, jam en siroop te maken, maar ook middeltjes die in de winter goed van pas komen tegen verkoudheid.
Bij heesheid: kook honderd gram bladeren 15 minuten lang in een liter water. Filtreer het daarna en zoet het met wat honing. Drie keer per dag gorgelen, niet doorslikken.

De bladeren hebben ook een genezende werking bij angina, huidzweren, tandvleesontsteking en diarree.

Deel deze pagina