2 Activiteite

Geplaatst op maandag 21 december 2020 om 16:08 — Laatst bijgewerkt op maandag 21 december 2020 om 16:08

De groep rich zich primair op ’t ondernemme van dialect-gerelateerde activiteite, um ons dialect zichtbaar te make en te holde. Niet praeke, maor dialect gebruuke en laote zien da’j d’r van alles met könt.

Dat betekende in 2014 al direk in mei de deelname aan de deur de HKB georganiseerde heemkundedag. Door klonk muziek van onze eigen Toon Hebing en Lau Bisselink as duo Fris van de Draod. Verhale uut Bargh en in Barghs plat wierde verteld deur Jan Jansen en de -ons inmiddels helaos ontvallen- Henk Harmsen en Willem Straub. Ed te Pas leidde de deur ‘m eiges gemaakte dialectquiz en Antoon Berentsen hield ’n laezing aover taal en regio. Anneke Lukkezen lichtte de aanwezigen in aover de WALD-spelling. In de wandelgange liep Gerard Fenneman met microfoon rond, um mense in en aover plat praote te interviewe.

Disse activiteite wierde in de jore doornao - al naor gelang de capaciteit - veurtgezet. Tot twee keer toe organiseerde de groep ’n Groot Barghs Dictee, um de WALD-spelling bekend te make. In huus-an-huus-blad Montferland Nieuws verscheen de rubriek Barghse Praot en op de website onderzuch Antoon Berentsen elke maond ’n typisch dialectwoord in de rubriek Woord van de Maond. Gemmy Kraaijeveld miek inmiddels in samenwarking met Stads-TV enkele reportages in ’t dialect en filmde ook deur de groep georganiseerde bi-jeenkomste. Zoas bi-jveurbeeld dit veurjoor de eerste Duits-Nederlandse (Emmeriks-Barghse) Proot Platt Stammtisch in ’t kasteeltje Borghees. Binne de Liemers zet de groep zich in veur onderlinge dialectcontacte en veur de digitalisering van de lokale WALD-woordebuuk.

Tekst: Antoon Berentsen

Deel deze pagina
Canon van BerghLid worden van de HKB?'t Raethuys
Bestel hier »