2017-10 Berghapedia update oktober

Geplaatst op zaterdag 21 oktober 2017 om 10:36

Afgelopen periode zijn een aantal zaken op Berghapedia aangepast. Hieronder de toelichting op de Berghse Woorden en de rode draad van verre neef.

Berghse woorden

De wijziging lijkt vrij eenvoudig, maar vroeg dit keer wel om veel handwerk.
Een tijdje terug in Berghapedia met inzet van velen - maar mn Marcel Messing - structureel aangepast en omgezet naar een categorie-model. Daarbij zijn de Berghse Woorden allen onder 1 categorie 'Berghse woorden' geplaatst. Om de doorzoekbaarheid en structurering te verbeteren zijn nu alle woorden ondergebracht in een categorie 'Berghse woorden' met de beginletter. Daarnaast zijn er ook gecombineerde items uit elkaar gehaald.

De Berghse woorden was in 2009 een initiatief van Berghapedia gebruiker 'Nils' om de woorden vanuit 'n Trop Barghse Weurd digitaal beschikbaar te maken.
We hopen dat er Berghapedia gebruikers zijn - of wellicht de Dialectgroep - die het verder gaan aanvullen. Ons dialect is levend en er moeten toch ook nieuwe of erg oude woorden zijn die nog niet in Berghapedia opgenomen zijn.

Link: Berghapedia Berghse woorden | Berghapedia Categorie | Berghapedia Help

Verre Neef

De rode draad die momenteel door mijn werk loopt zijn de graven van Bergh. Daarvan heb ik nu Oswald I van den Bergh en zijn kinderen een pagina gegeven. Parallel aan de graven lopen de Berghse bezittingen, waarbij zich de buitenbeentjes Krefeld en Kasteel Cracau aandienden.

Via Krefeld kwam ik op Henrick van Groenen. Met bijdragen van Rob Vister zijn nu pagina's voor de hele familie van Groenen in de maak.

Groeten, Marcel

Tekst: Robert Bennink en Marcel Messing

Deel deze pagina