3 juni 2018 Fietstocht Historisch Bergh, Borghees en Emmerich

Geplaatst op zondag 13 mei 2018 om 21:21

Ten zuiden van ’s-Heerenberg ligt het voormalige Berghse gebied De Vier Heezen dat zich uitstrekte tot dichtbij de poorten van Emmerik. Er staan nog oude grensstenen die de grens markeren die voortdurend betwist werd door de graaf van Bergh en de hertog van Kleef. In 1817 is het gebied bij Pruissen gevoegd, tegenwoordig Duitsland. Nu is het een mooi natuur- en recreatiegebied van Emmerich. Wij gaan op de fiets dit gebied ontdekken.

Op zondag 3 juni is er om 11.00 uur een feestelijk start in Schlösschen Borghees. Op een ludieke manier wordt herdacht dat precies 200 jaar geleden het arrest van gebiedsoverdracht in Emmerich is getekend, waarmee de Vier Heezen definitief Duits gebied werden. We horen liedjes en verhalen in het Barghs en Emmereks dialect.

Wij fietsen langs de oude grensstenen uit de 16de eeuw. De tocht gaat door Borghees naar de oude Hanzestad Emmerik am Rhein. We bezoeken het Rheinmuseum, het PAN museum en de Rheinpromenade. In de schatkamer van de Martinikerk bewonderen wij o.a. de kerkschatten van Hoog-Elten. Alle locaties zijn die dag gratis te bezoeken.

Flyer pagina 1 | Flyer pagina 2

Flyer pagina 1
Flyer pagina 2
Deel deze pagina