HKB café Genealogie: ‘Van Zeddam naar Oost-Binnen-Mongolië’ (16-04-2024)

(wanneer) Dinsdag 16 april 2024 19:30u
(waar) 't Raethuys, Hofstraat 1 te 's-Heerenberg

Geplaatst op woensdag 17 januari 2024 om 8:01 — Laatst bijgewerkt op zaterdag 6 april 2024 om 10:57

De HKB werkgroep Genealogiewerkgroep organiseert op dinsdagavond 16 april een HKB café waarin het verhaal van Willem Meijer uit Zeddam, een man met een missie in de 19e eeuw, centraal staat. Het verhaal laat zien dat genealogie meer is dan alleen jaartallen.

Van Zeddam naar China……….
Over een man met een missie in de 19e eeuw.

Wat bezielt een mens in de 19e eeuw om zijn leven in dienst te stellen van de (katholieke)missie in een ver land als China, Binnen-Mongolië?

Om een veilige plek als Nederland, het Montferland in de buurt van Zeddam in het bijzonder, anno 1866 te verlaten en in te ruilen voor een volkomen onbekend land aan de andere kant van de wereld met alle gevaren van dien?

Wat motiveert je om in een land met een vijandig gezinde bevolking het Rooms Katholieke geloof te gaan verkondigen en je in te zetten voor de opvang van o.a. weeskinderen en het geven van lessen in Latijn, filosofie en theologie aan lokale geestelijken??

Allemaal vragen die ondergetekende probeert te duiden in een lezing over Willem Meyer, geboren in 1838 op het Montferland en na een leven vol ontberingen als ziekten, kou, hongersnood, uitputtende reizen en gevechten op leven en dood in 1909 ook daar stierf en begraven ligt.

Dat alles geplaatst in een historisch perspectief vanuit de beleving van toen, opgetekend door zowel missionarissen in vele in België en Nederland gepubliceerde brieven als in door de Chinese bevolking gemaakte protest pamfletten.

Deze lezing wordt verlevendigd met vele foto’s die destijds volop gemaakt zijn in het missiegebied van Binnen Mongolië en op glasplaat bewaard zijn gebleven in het archief van de Universiteit van Leuven(B).

Dit op zich is al een bezoek waard aan de Heemkunde Kring Bergh op dinsdagavond 16 april as. In het Raethuys Hofstraat 1, ’s-Heerenberg.
De entree is gratis, een lift is aanwezig.

Ton Meijer, Werkgroep Genealogie Heemkunde Kring Bergh

Willem Meyer(Meijer)

Tekst: Activiteiten

Deel deze pagina