Stokkumdag 2024

(wanneer) Vrijdag 15 t/m zondag 17 maart 2024
(waar) Stokkum (ntb)

Geplaatst op woensdag 17 januari 2024 om 7:49 — Laatst bijgewerkt op zaterdag 10 februari 2024 om 11:25

In het weekeinde van 15 t/m 17 maart 2024 organiseert de HKB Veldwerkgroep Stokkum samen met andere verenigingen een 'Stokkumdag'. Het gehele weekeinde zullen er activiteiten plaatsinden, onder andere een expositie van het werk van Pieter Derks en een ontmoetingsbijeenkomst voor alle Stokkumers.

==== Bericht op Facebook 10/02/2024====

Beste Stokkummers,

In het weekend van 15, 16 en 17 maart 2024 organiseert de Veldwerkgroep Stokkum van de Heemkundekring Bergh, in samenwerking met de buurtverbinders van Mijn Stokkum, een groot evenement genaamd “Wi-j zun Stökkum”, bedoeld voor en door Stokkummers, dat zal plaatsvinden in het Gildegebouw.

Op vrijdagavond beginnen we om 20.00 uur met een lezing door Edwin Zweers over de geschiedenis en de cultuur van Stokkum. Dat verhaal begint met het ontstaan van het landschap in de ijstijden en de eerste bewoners. Ook het Stokkumse dialect, de oude families, het verenigingsleven, de school en de kerk komen voorbij.

Na de lezing zal de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek “Stokkum in de krant 1980-1999” plaatsvinden. Het is een fotoboek met een selectie van foto’s met bijschriften die in die periode voor De Gelderlander zijn gemaakt. Het boek kost 25 euro en is op de avond zelf en de rest van het weekend en daarna te koop zolang de voorraad strekt. Van te voren bestellen en betalen kan ook, ga dan naar www.uitgeverijhermans.nl en klik op de link van het Stokkumboek: stokkum-in-de-krant-1980-1999.

Op de zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur is er een tentoonstelling met oude foto’s en filmpjes te zien en zijn er op grote rollen papier stambomen met foto’s van de bekende Stokkumse families te bekijken. Deze stambomen gaan soms zelfs terug tot rond 1600 en zijn samengesteld door Otto Smits. Verder zijn er oude landkaarten van Stokkum aanwezig en zal een deel van de collectie schilderijen van Pieter Derksen tentoongesteld worden.

Daarnaast zullen de verenigingen en organisaties die ons dorp rijk is, zich presenteren in marktkramen. Voor zowel inwoners die al lang in Stokkum wonen als voor de nieuwe inwoners een mooie gelegenheid om je te informeren over deze verenigingen en misschien zelfs wel lid te worden.

Kortom, “Wi-j zun Stökkum” wordt een uniek evenement voor iedereen die Stokkum een warm hart toedraagt.

Namens de Veldwerkgroep Stokkum van de HKB: Edwin Zweers.
Namens de buurtverbinders van Mijn Stokkum: Freddy van Dijken

Tekst: Veldwerkgroep Stokkum