Nr. 92 Old Ni-js 92

Geplaatst op dinsdag 22 december 2015 om 22:27

Een groot deel van Old Ni-js is ingeruimd voor de Bouwhistorie van kasteel Huis Bergh door Niels Reesink. Ruth Mijnen werpt licht op de Nationale Volkszangdagen die in de eerste helft van de 20e eeuw populair waren. Maar liefst 1900 kinderen zongen in 1921 boven op Montferland. Dat naam en landstreek de Liemers meer leeft dan ooit kan weinigen ontgaan zijn. Antoon Berentsen zet het nog eens op een rij. Aansluitend vertelt Rob Vister over Nol Tinneveld, een Liemersman bij uitstek. Koosje Meijen uit Kilder verzorgt het dialecthoekje en van John Thoben is het artikel over pater Karl Derksen.

Berghapedia

Bouwhistorie van kasteel Huis Bergh door Niels Reesink

Bij een bezoek aan ’s-Heerenberg kom je niet om het imposante kasteel Huis Bergh heen. Het kasteel is al eeuwen oud en is vaak van uiterlijk veranderd. In dit artikel wordt beschreven hoe het kasteel in de loop van de tijd is gebouwd en veranderd. Daarbij horen ook de beschrijvingen van de verschillende heren Van den Bergh en personen die daartoe opdracht gegeven hebben.

Nationale Volkszangdagen door Ruth Mijnen

Nederland kent met name in de eerste helft van de 20e eeuw nationale volkszangdagen. Ook in de gemeente Bergh worden deze dagen georganiseerd. De organisatie is vaak in handen van de lokale overheid in samenwerking met de scholen uit de gemeente. In dit artikel volgen we de voorbereidingen van de 2e Nationale Volkszangdag van 28 juli 1921 gehouden op ’t Montferland. Hieraan doen maar liefst 1900 schoolkinderen mee.

De Liemers, helemáál goed! door Antoon Berentsen

Degene, die de plaatselijke en regionale pers dit jaar gevolgd heeft, kan het niet ontgaan zijn. Een aantal bruine ‘Achterhoek’-borden die de Stichting Achterhoek Toerisme met steun van acht gemeenten en van het toeristisch bedrijfsleven óók rondom de gemeente Montferland plaatste, deed stof opwaaien. Er was sprake van verontwaardiging en zelfs de term ‘annexatie’ klonk. Wat is er aan de hand?

Deel deze pagina