Nr. 45 Herman van Velzen, zien mooiste Sinterklaos

Geplaatst op donderdag 1 december 2016 om 22:16

Herman van Velzen was het pseudoniem van Frans Roes (1902 - 1974). Hij werd geboren in Gaanderen en overleed in Hengelo. Daar oefende hij het beroep van horlogemaker uit. Maar zijn liefde ging meer uit naar het schrijven van dialectverhalen, die wekelijks gedurende een periode van ongeveer veertig jaar in ‘De Graafschapbode’ verschenen.

De bekendste figuur uit zijn verhalen is Aornt Peppelenkamp, een arme bezembinder op de Koolhovense heide.
In de periode 1945 - 1950 schreef Roes ook vier streekromans in het dialect: ‘Steven Volman’ (z.j.), ‘Uut ‘t laeven van olde bekenden’ (1945), ‘Een mens vindt zienen weg (z.j.) en ‘Van Achterhooksche Menschen’ (1950). Ook schreef hij een drietal toneelstukken in het dialect: ‘Um den olden Berenschot’, ‘Uut de modder’ en ‘Riek Geesink’.

In 1955 werd in Ruurlo zijn openluchtspel ‘Um den olden Saksenheerd’ opgevoerd.
Van zijn verhalen zijn een tiental bundels verschenen. In 2002 is door de Stichting Staring Instituut / Mr. H.J. Steenbergenstichting de roman ‘Steven Volman’ herdrukt. Door diezelfde stichting zijn twee luisterboeken met verhalen van Frans Roes uitgebracht onder de titel ‘Arie laest Aornt’, deel 1 (2006, uitverkocht) en deel 2 (2007).
Frans Roes mag als de meest populaire auteur van de Achterhoek worden beschouwd, die vooral opvalt door een rake typering van de mensen in zijn omgeving.

Dit verhaal van Herman van Velzen werd oorspronkelijk gepubliceerd in de Graafschapbode in de begin jaren ’50.

Het werd door de dialectwerkgroep van de Heemkundekring Bergh overgezet in het Barghs dialect en gepubliceerd in Old Ni-js, Nr. 95 (dec. 2016)
De opname van 't verhaal van Herman van Velzen is ingesproken door zijn schoonzoon Alouis Geerling, lid van onze dialectwerkgroep.

Links: Dialectgroep | Berghapedia | De Gelderlander

Herman van Velzen
Foto Boekwinkeltje.nl

Tekst: Antoon Berentsen

Deel deze pagina