Berghapedia update april 2017

Geplaatst op zaterdag 6 mei 2017 om 20:36

Berghse soldaten

Marcel Messing heeft zijn onderzoek naar de Berghse soldaten van Napoleon zo goed als afgerond. Kleine aanvullingen zullen nog volgen, maar het meeste staat nu op

Link: Berghapedia en zijn deelpagina's. | Berghapedia Categorie

In de bovenstaande pagina met de categorie zijn de namen via de subcategorieën ook per plaats gerangschikt.Opvallend is dat er achter veel namen een O staat - ten teken dat de soldaat zijn diensttijd heeft overleefd.
Onder historici is een debat op gang gekomen over de verliezen die Napoleon in 1812 geleden heeft tijdens zijn Veldtocht naar Rusland. Die zouden wel groot, maar niet zo groot zijn geweest als lang werd aangenomen. De Grande Armée is wel een stuk kleiner terug gekomen dan hij is vertrokken, maar dat is zou voor een groter deel het gevolg zijn van desertie en simpelweg uiteenvallen van het leger dan tot nog toe verondersteld werd. Ook hebben niet alle militairen de veldtocht helemaal tot in Rusland hoeven meemaken.

Inderdaad hebben van de 59 Berghse soldaten volgens de huidige telling 29 man hun diensttijd overleefd. Dat is net iets meer dan de helft, en veel meer dan verwacht.

Groeten Marcel

Tekst: Marcel Messing

Deel deze pagina


Meer agendapunten »

Canon van BerghLid worden van de HKB?'t Raethuys
Bestel hier »