Dialect-evenementen oktober/november 2019

Geplaatst op woensdag 23 oktober 2019 om 20:59

Evenementen die komende periode georganiseerd worden voor een ieder die het dialect een warm hart toedraagt of geinteresseerd is.

  • Vri-jdag 25 oktober: Nijntje
  • Zaoterdag 26 oktober: 55e Dialectdag/Tag des Platt
  • Donderdagaovend 31 oktober: Gery Groot Zwaaftink
  • Zondag 24 november: Heemkundedag 2019

Op vri-jdag 25 oktober wudt in ’t Liemers Museum in Zaevenaar (Zaender) de Liemerse ‘nijntje’ gepresenteerd. De vertaling is ’n initiatief van Liemers Museum/Kunstwerk. ‘n Groot aantal dialectvriende in de Liemers hemme metgewark aan de vertaling van “opa en oma pluis” naor “opa en oma pluus”. Antoon Berentsen van de dialectwarkgroep van onze heemkundekring coördineerde ’t proces. D’r mos ’n versie gemaak worre, woor de hele Liemers, van Westervoort tut Gendringe, zich in kon herkenne. Veur de spelling zun de regels van ’t WALD (Woordenboek Achterhoekse en Liemerse Dialecten) gebruuk.

’t Buukske is verschene bi-j uutgeveri-j Bornmeer en veur 6,95 euro te koop bi-j de boekhandel en uiteraard ok bij ’t Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in Dörkum.


Zaoterdag 26 oktober vindt in Dinxperlo de 55e Dialectdag/Tag des Platt plaats. De organisatie is in hande van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland. De Dialectkring Achterhook en Liemers prticipeert doorin. Onderwarp van de dag is Dialect als Medicijn in het Verzorgingshuis.

Deelname kost incl. lunch € 12,50. Umdat de aanmelding op 19.10 geslaote is, bel met Diana Abbink 0543-533100 of 06-12 02 53 84 um ow alsnog aan te melde.

Zie Flyer op www.dialectkring.nl

Toelichting: “Wat betekent het als je jouw eigen dialect kunt spreken wanneer je in een verzorgingstehuis zit? Dat onderzochten Leonie Cornips van de Universiteit Maastricht en Jolien Makkinga van het Meertens Instituut. Volgens Makkinga is het juist voor bewoners in een verzorgingstehuis belangrijk dat er dialect gesproken wordt. „Mensen hebben al vaak heel veel moeten achterlaten. Ze zijn ook in een omgeving die aanvankelijk vreemd is. Dan is het des te beter dat ze nog terug kunnen naar iets wat heel eigen is, hun eigen taal.“ Jolien Makkinga is één van de sprekers, naast anderen die vertellen uit de dagelijkse praktijk.”


Op donderdagaovend 31 oktober kump op uutneudiging van de Heemkundekring Bergh de Achterhoekse bard Gery Groot Zwaaftink naor ’t Barghse Huus. Gery is al tientalle jore op de bühne as verhaleverteller en streektaalzanger. Dit joor reej hi-j zelfs in zien Pipo-wage langs Achterhoekse campings. Zie website www.gerygrootzwaaftink.nl De veurstelling begint um 20 uur en is gratis toegankelek.


Op zondag 24 november gif ok de dialectwarkgroep acte de présence op de Heemkundedag 2019 in ’t prachtige heemkundehuus van de HKB aan de Hofstraot. Gi-j könt door geheel gratis en zonder dreiging met de veur ’t gebouw opgestelde schandpaol ow kennis van ’t Barghse Plat laote teste! De beste platpraoters magge trouwes now geliek al um opname in de dialectwarkgroep vraoge via: Contactformulier tav Dialect

Tekst: Antoon Berentsen

Deel deze pagina