Een mijlpaal: Barghief is terug!

Geplaatst op maandag 27 november 2023 om 15:57 — Laatst bijgewerkt op maandag 27 november 2023 om 16:09

In Old Ni-js van maart 2022 hebben we voor het eerst iets verteld over de werkzaamheden rond het archief van onze HKB. Dat de veldwerkgroep ’s-Heerenberg/Lengel aan de slag is gegaan met het archief en hoe de stand van zaken in maart 2022 was. Voor wat betreft het archiefdeel ’s-Heerenberg/Lengel was op dat moment het grootste gedeelte geïnventariseerd en waren we ook met het invoeren van de gegevens een eind op weg. Het eind van dat artikel handelde over de vraag: Hoe gaat het verder? en dat we jullie daarover op de hoogte zouden houden.

Welnu, we zijn inmiddels anderhalf jaar verder en er zijn weer een aantal stappen gezet. Belangrijkste stap is wel dat we deze maand een begin hebben gemaakt met een deel van het archief op onze website te zetten. Dat is gebeurd onder de oude, bekende naam Barghief. ICT man Robert heeft in het keuzemenu op de startpagina een keuzeknop ‘Barghief’ toegevoegd en daarachter het digitale archief gebouwd. Klik je op Barghief, dan kom je in het archief terecht. Eerst zie je dan een welkomsttekst, waarin een korte uitleg wordt gegeven hoe je de weg kunt vinden in Barghief. Onder de kop ‘Toelichting op archiefindeling’ is nog meer informatie over het gebruik van het archief te lezen.

Voorlopig betekent ‘digitale archief’ alleen nog dat er een beschrijving van wat er, met name in het archief van ’s-Heerenberg/Lengel zit, op onze website staat. Andere veldwerkgroepen zijn nog bezig met de inventarisatie en zullen in de nabije toekomst hun overzichten ook aan Barghief toevoegen. Om het beschikbare archiefmateriaal daadwerkelijk in te zien moet er een afspraak worden gemaakt. Op de donderdagmorgen kunnen de aangevraagde spullen dan op ’t Raethuys worden ingezien. Ondertussen worden er steeds meer archiefstukken gescand. In de toekomst is het de bedoeling dat dit digitaal materiaal ook wordt toegevoegd aan Barghief.

Voorlopig is het wat betreft Barghief dus nog ‘werk in uitvoering’, maar mag het wel als een mijlpaal worden beschouwd dat we, na vier jaren, nu een begin hebben gemaakt met het (weer) openstellen van Barghief.

Ga naar Barghief >>>

Tekst: André van Gessel

Deel deze pagina