Grote belangstelling voor film Witte Paters

Geplaatst op donderdag 9 november 2023 om 21:44

Afgelopen vrijdag vond in het Cultuurhuus weer een HKB café plaats. De veldwerkgroep ’s-Heerenberg/Lengel vertoonde een propagandafilm van de Witte paters uit 1939. De belangstelling daarvoor was zeer groot. Zo’n 130 bezoekers kwamen er op deze unieke vertoning af.

Na een korte inleiding van André van Gessel over de geschiedenis van het klooster en hoe deze film boven tafel gekomen was, werd het eerste deel van de 60 minuten durende film vertoond. Beelden van ’s-Heerenberg en omgeving, het werk op het klooster en het interieur van het klooster kwamen voorbij. Deze van origine een stomme film, was voorzien van het commentaar van een Witte pater, dhr. Degenhart en veldwerkgroeplid Ed te Pas had aan de film toepasselijke muziek toegevoegd.

Na de pauze werd deel 2 vertoond, waarin nog meer beelden van de omgeving, kinderen die brood halen bij het klooster, de overstroming van de Rijn en winterse taferelen. Met veel belangstelling en plezier werd de film aanschouwd.

Na afloop was er nog gelegenheid tot het stellen van vragen en werden er nog een aantal aanvullende opmerkingen gemaakt. Onder de bezoekers ook huidige bewoners van het klooster en mensen van wie familieleden of bekenden bij de Witte paters hadden gezeten.

Tegen 21.45 uur werd de avond afgesloten.

Tekst: André van Gessel

Deel deze pagina