Huis Bergh stimuleert dialoog tussen rondleider en bezoeker middels de I ASK- methode

Geplaatst op woensdag 6 april 2016 om 19:49

Bij kasteel Huis Bergh worden de educatieve gidsen getraind om nog meer open te staan voor de beleving en mening van de bezoeker.

Tegelijkertijd probeert de museumgids de kennis over het kasteel, de geschiedenis en de kunstcollectie in te passen in die belevingswereld. Op die manier wordt gestimuleerd dat bezoekers met een bredere kijk op de wereld het museum verlaten en worden ze ontvankelijk voor andere zienswijzen.

Onafgebroken 75 minuten luisteren naar een museumgids is uit de tijd. Deze manier van kennisoverdracht sluit ook niet meer aan op het huidige, moderne onderwijs. De beste manier van overdracht is persoonlijk contact tussen bezoeker en rondleider. Dan verlaat de bezoeker het museum met kennis die beklijft én met nieuwe ervaringen.

Bij de I ASK-methode wordt de rondleiding veel meer gezien als een dialoog tussen de rondleider en de bezoeker. Op die manier helpt de rondleider de bezoeker te ontdekken wat een kunstobject (of het kasteel zelf) voor hem of haar betekent. De methode biedt handvatten om een open gesprek aan te gaan, maar ook handvatten voor het omgaan met weerstand.

Deze methode wordt momenteel bij het lesprogramma Feest! Weet wat je viert ingezet. De trainingen met de Feest! rondleiders zijn inmiddels achter de rug. De volgende stap is uitbreiding van de I ASK-methode naar de reguliere rondleiding.

Op gezette tijden worden familierondleidingen gehouden over Feest! Weet wat je viert in kasteel Huis Bergh. Ook diverse basisscholen uit de regio hebben inmiddels een kasteelbezoek afgelegd waarbij de rondleider gebruik maakte van de IASK methode. De resultaten zijn zeer positief.

Voor meer informatie:
Kasteel Huis Bergh, Jacqueline Wissink
Hof van Bergh 8, 7041 AC ’s-Heerenberg
tel. 0314-661281, www.huisbergh.nl, info@huisbergh.nl

Deel deze pagina


Meer agendapunten »

Canon van BerghLid worden van de HKB?'t Raethuys
Bestel hier »