Update Berghapedia 27-10-2021

Geplaatst op woensdag 27 oktober 2021 om 21:51

Dit keer kon de Verre Neef zijn bijdrage voor de Nieuwsbrief in Nederland schrijven. Op 20 oktober was hij met zijn vrouw aanwezig bij de opening van de gerenoveerde Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg. Hij was daar omdat hij de tekst op de vier informatieborden heeft geschreven. De volgende dag heeft hij in het Raethuys zijn elleboog kunnen tikken met meerdere HKB'ers en daar met hen een paar genoeglijke uurtjes aan de koffietafel doorgebracht.

De nieuwste bijdragen aan Berghapedia zijn weer divers. Door het werk aan de informatieborden is niet alleen de pagina over Joodse begraafplaats aangevuld https://www.berghapedia.nl/index.php?title=Joodse_begraafplaats , maar zijn ook meerdere andere pagina's over leden van de Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg aangevuld of aangemaakt, onder meer:

Zie Joodse_gemeenschap_in_'s-Heerenberg voor een volledig overzicht.

Meerdere archiefstukken over de Joodse begraafplaats vertellen ook iets over de weinig bekende oude algemene begraafplaats die ooit naast de Joodse lag.
Lees hierover op Oude_Algemene_Begraafplaats_'s-Heerenberg

Het bleek dat Simon Cohen bij de Gelderse Schutterij heeft gediend. Hij was niet de enige Berghenaar die dit gedaan heeft, zodat er een pagina over deze burgerwacht is gemaakt.
lees meer hierover op Gelderse_Schutterij

De huizen waar de Joodse families hebben gewoond (bijvoorbeeld Woonhuis_T.027) leidden naar de architect Alex Giesen (Giesen,_Alexander_Wilhelmus_Nicolaas) en daarna naar zijn broer Antoon (Giesen,_Antonius_Alexander_Henricus) Hun pagina's zijn aangevuld.

Op dit moment zijn enkele zaken nog Werk In Uitvoering, maar het zal op zeer kort termijn afgerond zijn.


Actieve gebruikers (in alfabetische volgorde):


Nieuwe gebruikers:


Tekst: Marcel Messing

Deel deze pagina
Canon van BerghDialect - cursus Barghs't Raethuys
Bestel hier »