Verborge verlede

Geplaatst op vrijdag 27 maart 2020 om 14:34

[27-03-2020, stem van Montferland]

Het zal ongeveer een jaor geleije zun dat een zekere Misha een foto van een olde boerderi-j op de Facebook pagina zette. He-j wol graag wette wie daor in gewoond had en waor den stond. Zo goed en zo kwaod meugelek he’k ‘m antwoord gegeve. Ik kreg al gauw in de gate dat ’t een geïnteresseerd en kundig iemand was, want ik kreg een goeie en uutgebreide respons. Gi-j konne goed marke dat hi-j wis woor at hi-j ’t aover had en hi-j had zeer gerichte vraoge en opmarkinge. Ik kreg in de gate dat hi-j d’r meer van wis as ik eiges.

Sindsdien bun ik van ‘m völ meer te wette gekomme van de geschiedenis van mien familie as dat ik ooit wis. Alle vraoge die ik stelde wiere binne 10 minute beantwoord. Foj, wat wis den jong toch een hoop van ons darp.

Misha blek wieje familie in ons darp te hemme en wol da’s goed uutzuuke, waor die allemaol gewoond harre. Hi-j had toegang tot allerlei databases en wis heel goe:d hoe hi-j door met de computer bi-j kon komme en um moes gaon. Dat zun twee dinge die gi-j goed mot könne en wette. Dan nog interesse in genealogie en de wereld lig aope um d’r mooie dinge met uut te zuuke.

Nao een hötje bleek dat hi-j van plan was um de hele bewoningsgeschiedenis van ons darp in kaart te brenge. Van tied tot tied kwam hi-j met ni-je vraoge en zo bitje bi-j bitje kreg hi-j alles veur mekaar. Hi-j wol een interactieve website make, waor a’j op kon zien hoe ’t darp deur de eeuwe hen was veranderd en wie waor gewoond het. Ik wier ni-jschierig hoe dat d’r uut zol zien.

’n Jaor of 15 gelei-je ware wi-j d’r ook al met bezig gewaes veur ons boek. Gerdie het jaore lang in ’t gemeentearchief gezaete, um alles op te schrieve en uut te zuke. Een ech monnikewark mo’k zegge, want ik bun een keer met gewaes. Foi foi, dach ik bi-j mien eiges, wat een wark. En now kump zo’n jong den ik niet ens ken en hier ook niet vandaan kump, dit zo maor make. Ik mot ’t nog ‘s zien dach ik bi-j mien eiges.

Veurige waek kreg ik een mail van de veurzitter van de Heemkundekring, met de mededeling dat een zekere Misha een veurdrach kwam gaeve over interactieve bewoningsgeschiedenis. Now brik mien de klomp, dach ik, da’s den eigeste Misha den ik ook ken via Facebook. Bi-j onze club harre ze ‘m dus ook al ontdek. Daor gao’k hen, zei ik tege mien eiges, daor mo’k meer van wette.

Wat schetst mien verbazing, dat now opens een plaatje van ons darp op de Azem FB pagina steet met een link naor zien website. Ik probierde dat onmiddelek uut en zie daor, mien mond viel los van verbazing. Gi-j könt een huusnummer aanklikke op een olde- of ni-je kaart en ’t hele verhaal aover dat huus tot in de 16e of 17e eeuw laeze. Alles met naam en toenaam, daotums en jaortalle met alle gebeurtenisse en soms tragedies, die er zich door deur de eeuwe hen hemme afgespöld.

Bravo Misha, diep respect veur ow arbeid en de grote interesse veur ons darp, waor een deel van ow familie het gewoond en nog woont. En as klap op de vuurpijl, ik bun ook nog onderdeel van die familie geworre. Wie had dat now gedach.

Azemer

Tekst: Dialect

Deel deze pagina