Jan Burgers

Geplaatst op maandag 21 december 2015 om 20:01

Jan Burgers, oprichter van Burgers Dierenpark.

Omstreeks 1920 was er in onze gemeente een dierenpark gevestigd. Het was de huidige dierentuin van Burgers die momenteel in Arnhem gevestigd is. Ze lag op de hoek Peeskesweg-Vossenweg. Op verschillende plaatsen in 's-Heerenberg zouden bordjes gestaan hebben met het opschrift 'zum Tierpark'. Bij de ingang stonden twee stenen leeuwgestalten. De entrée bedroeg toendertijd tien cent voor kinderen en twintig voor ouderen. Er liepen bulldogs rond, die bij de bewaking van het uitgestrekte terrein hielpen. Er waren eenden- en zwanenvijvers.

De heer Burgers zelf was een bekwaam dierfokker, hij fokte een verzameling fazanten en pauwen, die volgens kenners de mooiste van de wereld moest zijn. Veel dierparken betrokken regelmatig sier- en pluimgevogelte uit 's-Heerenberg. Er waren bonte pauwen, witte, Javaansche, blauwvleugelige en blauwe, flamingo's en Egyptische Nijlganzen. Er waren wilde zwijnen, vossen, wolven, lama's, moufflons, kamelen, bisons, antilopen, zeeboe's, dassen, Tedalschapen, beren, leeuwen en leeuwinnen.
Voor het Tedalschaap waren 'rotsen' gebouwd. Men experimenteerde er met kruisingen en acclimatiseerproeven.

Oorspronkelijk hield Jan Burgers achter zijn slagerij in de Oudste Poortstraat allerlei vreemde dieren. Hij fokte ermee verder en verkocht zijn winkel aan de firma Witte. Hij bouwde 'de Vogelweide' aan de Peeskesweg en betrok dat huis in 1907. Hij begon er een echte dierentuin en breidde die telkens uit.

Hij trok veel bezoekers, vaak ook groepen. Toen hij de weg van 's-Heerenberg naar zijn complex niet verhard kon krijgen vertrok hij met zijn dieren naar Arnhem, van welke stad hij reeds een uitnodiging had ontvangen.

[Op 3 augustus 2004 overleed Antoon van Hooff, directeur van Burgers Dierenpark, kleinzoon van Jan Burgers]

Zie ook Old Ni-js nummers 3 en 15.

Deel deze pagina