Braamt

Geplaatst op vrijdag 25 december 2015 om 14:46

Braamt is een dorpskern in de voormalige gemeente Bergh. Braamt ligt enkele kilometers ten zuiden van de A18 en direct naast de doorgaande weg van Doetinchem naar 's-Heerenberg. Het dorp beschikt over een R.K. kerk en een molen, en heeft iets meer dan 1000 inwoners.

Braamt is een kerkdorp dat vanouds als buurtschap hoorde bij de parochie Zeddam, gegroeid door ontginning van de heidevelden en woeste gronden in de Zeddammermark. In 1245 wordt het dorp vermeld als "Brameth". De naam zal wel met braambegroeiing te maken hebben.

Braamt kent een oud gilde, het St. Jorisgilde, vermeld in 1713 en een schutterij st. Martinus. Een hof te Braamt wordt vermeld in 1245 (Kersjes).

In 1949 werd Braamt afgescheiden van de parochie Zeddam en kreeg het dorp een eigen kerk, die op 6 november van dat jaar werd ingewijd door mgr. Huurdeman, vicaris-generaal van het bisdom Utrecht. De patroon is O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand.
Tegenover Auberge Graaf Hendrik in Braamt staat een aardig carnavalsbeeldje. Verder zijn er de kampeerboerderijen Te Boomsgoed en De Blonde Hoeve.

Deel deze pagina