Boerderijen

Geplaatst op maandag 28 december 2015 om 20:23 — Laatst bijgewerkt op dinsdag 29 december 2015 om 21:04

De Berghse boerderijen lijken over het algemeen het meest op die in de Liemers en de Over-Betuwe.
Bij de grotere bedrijven overheerst het dwarsgevel-type, waarbij een lang hoog voorhuis dwars op het achterhuis staat. De daklijn vormt een T, vandaar de ook gebruikte term T-type. Er staan meerdere boerderijen op de gemeentelijke monumentenlijst.

Er zijn ook straten naar boerderijen genoemd, zoals de Rozenpasweg in Kilder, die genoemd is naar boerderij de Rozenpas.
Sinds de invoering van het kadaster verdwijnen er steeds meer boerderij- en veldnamen.

Links: Berghapedia | Wikipedia

Beek - Boerderij de Steeg

Beek - De Steeg

Adres: Steegseweg 6 in Beek (hoek met de Byvank)

'De Steeg' was vroeger de woning van de rentmeester van het landgoed De Byvanck. In de jaren daarna is het pand gebruikt als boerderij.
Eind jaren 80, begin jaren 90, is de boerderij verkocht en volledig nieuw opgebouwd. Het pand heeft hetzelfde uiterlijk gehouden, is nu in gebruik als woonhuis en door de ligging in het bos - tegen de Duitse grens aan - vrijwel aan het oog onttrokken.

Links: Berghapedia | Google Maps | Berghapedia De Byvanck

Zeddam-Vinkwijk - Boerderij de Vinkwijkerhof (2015)

Zeddam-Vinkwijk - De Vinkwijkerhof

Adres:Vinkweg 10 in Vinkwijk (buurtschap)

Vinkwijkerhof is de naam van een boerderij in Vinkwijk die op de gemeentelijke monumentenlijst staat.
Het dwarsgeplaatste voorhuis van deze boerderij heeft anderhalve bouwlaag en een zolder onder een zadeldak met wolfeinden. De hanenkammen boven de vensters en de deur van het voorhuis zijn voorzien van gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In het voorhuis worden verder sierankers toegepast en hebben de gevels onder de dakrand een uitgemetselde fries.
Het achterhuis bestaat uit twee naast elkaar gebouwde stallen die op een bijzondere manier aan elkaar zijn gebouwd. Ook hier worden de gevels beëindigd met een uitgemetselde rand.

Na de aanleg van de rondweg van Zeddam is de Vinkebroeksestraat 'geknipt' en het gedeelte waar 'De Vinkwijkerhof' aan staat hernoemd naar Vinkweg. Het oude adres was: Vinkebroeksestraat 3.

Links: Berghapedia | Google Maps

Deel deze pagina