Kelders

Geplaatst op zondag 29 november 2015 om 21:54

De Korenhorst in Lengel, het nu welbekende Bed and Breakfast, heeft niet altijd op de huidige plaats gestaan. Hoe dat zit, en wat er onder de grond zit op de huidige en de oude locatie, leest u in volgend artikel.

Uit Montferland Nieuws zomer 2002

Bij de VVV ligt een folder van het gastenverblijf De Korenhorst in Lengel. Er staat in te lezen dat het huis van oorsprong een adellijk goed is, met fundamenten en kelders die uit 1400 stammen. Oorsponkelijk lag de Korenhorst echter op een andere plaats. Peter Reintjes uit Huthum bouwde het huis halverwege de 19e eeuw op de huidige locatie en vroeg meteen vergunning om de weg te mogen verleggen. De huidige kelder is anderhalve eeuw oud.

Een veel oudere kelder is te vinden in het geboortehuis van pastoor Cor Reijers in de Oldste Poortstraat in 's-Heerenberg (zie Old Ni-js nummer 50). Een fraaie kelder uit het begin van de 15e eeuw met een bakoven erin; hij borduurt voort op de hutkom uit de begintijd van de nederzetting, toen de bewoners van de Brink rond 1250 verhuisden naar een plekje onder de rook van de woontoren die Hendrik van den Bergh omstreeks 1240 had laten bouwen. Die woontoren was de voorloper van Huis Bergh. 's-Heerenberg kent nog meer van dergelijke oude kelders. Vorig jaar werden er beelden van getoond in het programma de Geschiedenisbus op tv Gelderland. Het is de bedoeling dat met het stadsjubileum in 2004 een publicatie over dezer kelders verschijnt.

Deel deze pagina