Oorsprong van de Midwinterhoorn

Geplaatst op zondag 29 december 2013 om 20:43

Het blazen op de midwinterhoorn; dit oeroude gebruik komt voort uit angst van de primitieve mens (denk aan de Germaanse tijd) voor de duisternis en zijn demonengeloof. Met het "klagernde" geluid hoopte men de ontzichbare boze geesten te verjagen, tevens de ziekten o.a. pest, koorts tyfus en dergelijke. Met de komst van het christendom is het gebruik blijven voortbestaan en wordt het gezien als een vreugderoep (d'Olde Roop) als een aankondiging van de geboorte van het kerstkind.

De oudste vermelding voor Nederland stamt uit 1815. Een document in het gemeente-archief van Winterswijk beschrijft een voorval met een midwinterhoorn op 29 mei van dat jaar. Enkele ambtenaren van de douane beschuldigen vader en zoon Kunners uit het buurtschap Kotten van het waarschuwen van smokkelaars bij de grens met behulp van midwinterhoorns. Dankzij de roep van de hoorns zouden de smokkelaars tijdig voor de douaniers op de vlucht hebben kunnen slaan.

Meer informatie over de geschiedenis van de midwinterhoorn is te vinden op http://berghapedia.nl/index.php/Midwinterhoorn

Tekst: Gert-Willem Römer

Deel deze pagina