Nr. 95 Old Ni-js 95

Geplaatst op zaterdag 17 december 2016 om 12:02

Onder het motto: 'Wi-j make de HKB, wi-j zun de HKB' memoreert onze voorzitter Edwin Zweers in de nieuwste Old Ni-js nr. 95 de vele activiteiten binnen de vereniging die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden en de gunstige vooruitzichten voor het nieuwe jaar. Rob Vister belicht de geschiedenis van de decemberfeesten en de folklore die daaromheen is gegroeid. Het artikel over de oude smederij van Lambooy uit Loerbeek, die nu in het openluchtmuseum staat, is geschreven door de Veldwerkgroep Beek-Loerbeek. Henk Harmsen schrijft over pastoor Nollen naar aanleiding van zijn overlijden dat in Stokkum wordt ervaren als het einde van een tijdperk. Overigens was pastoor Nollen een studiegenoot van ons erelid John Thoben die in januari dit jaar is overleden. Tenslotte worden het boek over Lengel en onze bijdrage aan Leven in de Liemers besproken.

Thema: decemberfeesten

Thema: Decemberfeesten

December is de feestmaand bij uitstek. Sinterklaas, Kerstmis en Oud- en Nieuw, zijn feesten die tegenwoordig uitbundig worden gevierd. Cadeaus, gedichten, lekker eten en dat alles onder het genot van een drankje. Zo zien in de meeste gezinnen de decemberfeestdagen er uit, maar vroeger was dat allemaal anders. Niet dat deze dagen niet feestelijk werden beleefd, maar ze waren veel soberder en misschien meer vanuit traditionele gedachten of overtuiging. Rob Vister neemt ons mee naar het verleden met zijn vele tradities en, onvermijdelijk, met een flinke vleug nostalgie.

Smederij Lambooy.

Smederij Lambooy

De Veldwerkgroep Beek-Loerbeek bestaande uit Ben Boers, Harrie Derksen, Bart Hendricksen, Theo Roes, Otto Smits en Marianne Verbeek is verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel en maakt gebruik van foto’s uit de verzameling van Vincent Lambooij. Research vond plaats in het ECAL en er is gebruik gemaakt van kasboeken uit de eerste bestaansjaren van de Fa. Lambooy. De ik-persoon uit het artikel is een fictief persoon, zeg maar iemand van de Veldwerkgroep Beek-Loerbeek.

Pastoor Nollen.

Overlijden pastoor Nollen sluit tijdperk af

Het overlijden van pastoor Herman Nollen (94) op Allerheiligen (1 november j.l.) werd in Stokkum ervaren als het einde van een tijdperk. Het tijdperk Nollen, bijna een halve eeuw, vanaf 1967: de laatste vaste pastoor van onze parochie. Dit einde valt min of meer samen met de afsluiting van de periode waarin de katholieke kerk in Nederland een grote en vanzelfsprekende rol speelde. Het artikel is van de hand van Stokkummer Henk Harmsen.

Tekst: Redactie Old Ni-js

Deel deze pagina