Update van de Dialectgroep

Geplaatst op zaterdag 18 maart 2017 om 12:35

Deze keer hebben we meerdere nieuwsfeitjes verzameld in 1 artikel voor de HKB website.

1. Lezing

De HKB heeft in samenwerking met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers op 9 maart een lezing georganiseerd met Georg Cornelissen, dialectoloog gespecialiseerd op de grensoverschrijdende dialecten van het Rijnland. Hij was mede-auteur van de in 1993 verschenen " Dialektatlas Westmünsterland - Achterhoek - Liemers - Niederrhein" . Cornelissen liet op overtuigende en humoristische wijze en met voorbeelden het 'terrassenlandschap' tussen het Nederlands en het Duits zien. Hij droeg daarvoor de term 'Kleverlands' aan. Zo werd duidelijk dat de Liemers het bovenste puntje vormt van de driehoek tussen Nedersaksisch, Brabants en Standaard-Duits. Maar ook werd duidelijk hoezeer de standaardtalen invloed hadden en hebben op het dialect. Ook al door de andere zog. articulatiebasis klinkt hetzelfde dialect aan Duitse kant anders. Wie dit eens wil horen, kan terecht bij de Proot Platt Stammtisch in Elten, Hüthum en Emmerik. En wie eens de taalquiz van Cornelissen in het boekje "Wie spricht der Niederrhein?" wil proberen, kan het boekje o.a. vinden op https://goo.gl/n9dPZK.
Zie ook foto 1

2. Boekenweekgeschenk

In de boekenweek 2017 wordt er weer een boekenweekgeschenk voor Achterhoek en Liemers aangeboden. Bij aankoop van minstens € 10,- aan streekboeken ontvangt u een exemplaar van 'Flonkergood. Een handvol verhalen uut Achterhook en Liemers'. De dialectwerkgroep heeft ook dit jaar hieraan een bijdrage geleverd.
Zie ook foto 2.

3. Montferland Nieuws

De dialectwerkgroep laat vanaf midden maart regelmatig in Montferland Nieuws van zich horen. De groep verzamelt dialectverhalen en publiceert die in de rubriek Barghse Proat. De nieuwe krant valt niet alleen in de bus, maar is ook in digitale vorm (pdf) te abonneren en te downloaden via Montferlandnieuws.nl

4. Streektaaldictee

Op 23 maart vindt in Hummelo het jaarlijkse streektaaldictee voor Liemers en Achterhoek plaats. Daarbij gaat het om een gezellige avond, waarop de deelnemers hun kennis van de WALD-spelling (zie: de-wald-spelling) toetsen. Er wordt twee dictee's voorgelezen, één in het Liemers en één in het Achterhoeks. Oefenen met dictee's van vorige jaren kan op Streektaaldictee.nl Aanmelden kan nog tot 20 maart via Aanmelden.
Zie foto 3.

5. Enthousiaste plat-praoters (v/m)

De dialectwerkgroep zoekt met onmiddellijke ingang enthousiaste plat-praoters (v/m) die willen helpen met diverse activiteiten, waaronder het verzamelen van verhalen via interviews. Contakt : dialect@heemkunde.nl of 06-54 61 63 96

Groet,

Antoon

Foto 2. Flonkergood
Foto 3. streektaaldictee

Tekst: Antoon Berentsen

Deel deze pagina


Meer agendapunten »

Canon van BerghLid worden van de HKB?'t Raethuys
Bestel hier »