Monumentenprijs Montferland 2019

Geplaatst op zaterdag 24 augustus 2019 om 15:47

In 2006 werd, op initiatief van de HKB en de OVD Didam de Monumentenprijs in het leven geroepen. Met deze prijs wordt de waardering uitgesproken over de wijze waarop de eigenaar van een monument met de renovatie van het pand of object is omgegaan.

Beide verenigingen dragen elk jaar maximaal 3 projecten ter nominatie voor aan de commissie. Dit gebeurt met inachtneming van vastgestelde criteria. Door de OVD werden voorgedragen de boerderij De Linde in Loil, het voormalige woonhuis van het hoofd van de lagere school in Nieuw-Dijk en de pastorie van de RK-kerk Onze Lieve Vrouw in Loil. De Heemkundekring Bergh vond het dit jaar niet meer dan vanzelfsprekend dat Hans en Francina te Booij de nominatie verdienden voor het restaureren van de voormalige Joodse synagoge en het alom bekende restaurant De Heitkamp. Dit keer geen prijs, maar een dik verdiende pluim is wel op zijn plaats, want de beloofde gemoedelijke nostalgische sfeer is zeker bewaard gebleven.

De jury kende de prijs toe aan Boerderij De Linde in de Greffelkamp van de trotse eigenaren Maarten Morsink en Margo Smit. Zij hebben zich flink ingezet om de oude boerderij in oude stijl te renoveren. De HKB en de OVD feliciteren de winnaars met hun welverdiende prijs.

Wethouder Walter Gerritsen zal op Open Monumentendag 2019 op 15 september a.s. de prijs uitreiken aan de winnaars.

Tekst: Marianne Verbeek

Deel deze pagina
Canon van BerghDialect - cursus Barghs't Raethuys
Bestel hier »