Streektaalgoeroe Lex Schaars krijgt koninklijke onderscheiding

Geplaatst op zaterdag 14 november 2020 om 13:24

“Streektaalgoeroe Lex Schaars krijgt koninklijke onderscheiding” titelde De Gelderlander op 12 november 2020. De dialectwarkgroep van de Heemkundekring Bergh feliciteert Dr. Lex Schaars (*Borculo 1941) met het feit dat hi-j op ’t gemeentehuus van zien woonplaats Dörkum wier onderscheide met de versiersele van de Ridderorde van Oranje Nassau.
Den onderscheiding wudt ‘m verleend “wegens bijzondere verdiensten jegens de samenleving.” Lex Schaars wier in 1980 streektaalfunctionaris, verbonde aan ’t Staring Instituut, later Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. In die hoedanigheid was hi-j in 1979 initiator en drievende kracht achter ’t nog steeds lopende WALD-project. ’t Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten was en is uniek vanwaege zien thematische opzet. ’t Wier veurbeeld veur ook andere woordenboekprojecte in Nederland.

Lex promoveerde 1977 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op ’n proefschrif aover “Agrarische terminologie in Oost-Nederland en haar dialectgeografische aspecten”. Hi-j is ook eindredacteur van de boekenserie “Boerderij- en veldnamen”, den deur ’t ECAL wudt uutgegeve. In 1982 verscheen ’t woordeboek ’n Trop Barghse Weurd van de hand van Henk Harmsen en vanzelfspraekend, zoas bi-j alle sindsdien verschene Telgen van ‘t WALD “m.m.v. A.H.G. Schaars”.

Ook onze dialectwarkgroep is völ dank verschuldigd aan Lex Schaars veur zien steun en advies op allerlei terreine, of ’t now de deelname aan de jury veur ’t Groot Barghs Dictee is of zien feedback bi-j ’t formulere van de Klanklies van ’t Barghs of van de binneköt te verschiene Grammatica van ’t Barghs!

Tekst: Antoon Berentsen

Deel deze pagina
Canon van BerghDialect - cursus Barghs't Raethuys
Bestel hier »