Terugblik lezing Daphne Woolschot

Geplaatst op vrijdag 3 juni 2016 om 14:50

Daphne Woolschot, lid van onze archeologiegroep, verzorgde op 19 mei jl. in 't Barghse Huus een boeiende lezing over haar afstudeerproject "Romeinen in het Montferland, en toen?". Aan de hand van een duidelijke PowerPointpresentatie liet Daphne een goed gevulde zaal de resultaten van haar onderzoek zien. Ook de Romeinse aanwezigheid in het aangrenzende Kleefse land betrok zij bij haar project.

In de loop der jaren zijn in het Montferland door veel archeologen en amateurzoekers veel vondsten gedaan die soms duizenden jaren oud zijn. De archeologische werkgroep van de Heemkundekring Bergh kreeg enige tijd geleden een grote collectie vondsten van de heer Hansen uit Beek, waarbij een opvallend aantal vondsten uit de Romeinse periode. De vindplaatsen waren door de vinder, de heer Heijnst uit Beek, nauwkeurig vastgelegd. Bij nader onderzoek ter plaatse werden zelfs nog enkele voorwerpen gevonden uit de Romeinse tijd.

Aansluitend op deze lezing verzorgt de Heemkundekring een interessante excursie naar Xanten op zaterdag 11 juni a.s.

De afbeelding laat het "Fragment van Romeinse dakpan" (aardewerk) uit de periode 92 tot 98 na Chr. zien. Dit fragment van de Romeinse dakpan is gevonden in het Montferland, gedecoreerd met een ronde stempelafdruk van het Zesde de legioen (Legio VI - Victrix Pia Fidelia Domitiana) dat van 92 tot 98 na Chr. in Vetera (Xanten) gelegerd was. Het behoort tot de collectie van Huis Bergh. (Afbeelding en gegevens van de site Collectie Gelderland)

Deel deze pagina


Meer agendapunten »

Canon van BerghLid worden van de HKB?'t Raethuys
Bestel hier »