Meten met twee maten?

Geplaatst op zondag 13 december 2015 om 20:25

Open Monumentendag stond dit jaar in het teken van feest. Daarom is in de voormalige gemeente Bergh een 'kroegentocht' met een stukje historie van diverse cafés op papier gezet. Overwogen wordt om de route uit te breiden en ook kroegen op te nemen waar niet meer getapt wordt. De vraag is alleen of er belangstelling voor is. Als de afstand in één keer wordt afgelegd, doet men er drie tot vier uur over met een normale fiets.

Tijdens zo'n tocht ontdek je nogal eens wat. Piet Hasenaar uit Zeddam, lid van de Heemkundekring Bergh, schrijft: "Op de hoek van het bejaardencentrum Sydehem, tegenover het Gildegebouw, staat een wegwijzer. Deze staat er om de fietsers de weg te wijzen naar Kilder, Beek en Didam, deels door het Bergherbos. Een mooie wegwijzer, ziet er goed uit en is kennelijk nog niet zo oud. Maar toch klopt hier iets niet. De afstanden naar Beek en vooral naar Didam zijn fout. Er staat namelijk naar Beek: 6 km en naar Didam: 7 km! En dat kan ik niet geloven.
Zou dit te maken hebben met de nieuwe gemeente Montferland? Is Didam inmiddels verplaatst en dichterbij gekomen? Misschien is de reden dat op de fiets de afstand Zeddam-Didam wat kleiner lijkt, als je naar het - voor ons - nieuwe gemeentehuis in Didam moet. Of zou de reden zijn dat het gemeentebestuur in Didam ons, eigenwijze ex-Berghenaren, beter in de gaten kan houden vanuit Didam? Maar dat hoeft toch niet want mevrouw de burgemeester woont immers in ons mooie dorp.

De werkelijke afstand (nagemeten) Zeddam-Beek = 5,1 km en de afstand Beek-Didam is 4,1 km, gerekend tot de rand van de bebouwde kom. Van centrum Beek tot centrum Didam komt er nog ca. 2 km bij. Zo ziet u maar weer: de humor ligt (staat) op straat. Als je het maar wilt zien.....".
Bij de Heemkundekring is het niet bekend of er in de voormalige gemeenten Bergh en Didam met verschillende maten werd gemeten.

Deel deze pagina