Van Willem van den Bergh tot Napoleon (14-03-2024)

(wanneer) Donderdag 14 maart 2024, 19:30u
(waar) Berghse Huus, Willem van den Berghstraat 1 's-Heerenberg

Geplaatst op zaterdag 9 maart 2024 om 20:54

Het Verhaal van de Liemers
Donderdag 14 maart 2024 's Heerenberg
Van Willem van den Bergh tot Napoleon

Oorlogen, wisselende grenzen, oude en nieuwe identiteiten van de Liemers

Op 14 maart 2024 wordt in het het Barghse Huus te 's Heerenberg een bijzondere avond georganiseerd over de geschiedenis van de Liemers en de impact daarvan op 's Heerenberg. De lezing van René Arendsen, de bekende ridder van Gelre, heeft als titel: Van Willem van den Bergh tot Napoleon. Oorlogen, wisselende grenzen, oude en nieuwe identiteit van de Liemers.

Met deze avond start de werkgroep Het verhaal van de Liemers een nieuwe cyclus van lezingen, verhalen, films, tentoonstellingen, muziek over de Liemers. De Liemers is immers een unieke streek met een bijzondere geschiedenis. Een landschap, vanouds gevormd door water, klei en zand. Een gebied omringd door drie rivieren: Rijn, IJssel en Oude IJssel, met hoge heuvels uit de voorlaatste ijstijd in het midden (Montferland). Een regio op de grens: Kleefs Hertogdom, Pruisen, Duitsland, de Republiek der Nederlanden en Europa, maar ook de rivieren die Duitsland en Nederland verbinden. Oorlogen keerden steeds terug. Spaanse generaals, de Franse Zonnekoning en de Napoleons zetten hun voeten in dit gebied. Maar ook de impact van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis van landbouw en van industrie. En niet te vergeten de rol van cultuur en religie, kerken kwamen en kerken gingen.

Deze veelkleurige geschiedenis van een uniek gebied is het thema van de cyclus Het Verhaal van de Liemers, die op 14 maart 2024 van start gaat in 's Heerenberg en die in de daaropvolgende twee jaar steeds nieuwe thema's aan de orde stelt, op wisselende locaties door heel de Liemers.

Locatie: Barghse Huus, Willem van Den Berghstraat 1, 7041 CW 's Heerenberg

Datum/Tijd: 14 maart 2024, zaal open: 19.30 uur, aanvang lezing: 20.00 uur.

Ticket is gratis, maar wel reserveren via Welcom

Reserveer op tijd, want er zijn 120 zitplaatsen beschikbaar

Werkgroep: Paul Peters, Wim van Heugten, Theo Salemink, Edwin Zweers

Deel deze pagina