Bijgeloof met kerst

Geplaatst op zondag 22 november 2015 om 14:52

Uit kersteditie Montferland Nieuws 21 december 2004

Hulst

De hulst, die met Kerstmis zoveel huiskamers siert, ontleent zijn naam aan het woord 'heilig'. De altijd groene bladeren symboliseren het eeuwige leven, de rode bessen de kruisiging en de stekels vormen een afweer tegen boze geesten. Vandaar dat men hulsttakken boven en aan de deur hangt en er met Kerstmis kamers mee versiert. Dat garandeert een gelukkig kerstfeest zonder wanklanken.

De hulst moet echter wel vóór de avond van de 24e zijn geplukt, anders staat hij in de tastbare en de geestelijke wereld open voor alle kwade invloeden en kunnen uw vijanden u kwaad doen. De hulst met de stekels is gunstig voor mannen, de hulst zonder stekelblad is gunstig voor vrouwen. Afgezien van het feit dat de boom ook geluk brengt, is de hulst een goede weerprofeet. Hij beschermt tegen onweer en kwade geesten. Wie wintervoeten heeft, moet deze geselen met een hulsttak: 'om het koude bloed eruit te jagen.'

Strobundels om vruchtbomen

Als u op 24 december strobundels om uw vruchtbomen bindt, kunt u de volgende herfst een rijke oogst verwachten. Afgezien van hun aantrekkelijk uiterlijk behoeden kersttakken van hulst en mistletoe u tegen het kwaad, ofschoon het ongeluk brengt ze langer dan tot Driekoningen in huis te hebben. Groen blijvende takken mogen niet worden weggegooid, maar moeten zorgvuldig worden verbrand, anders sterft er iemand in het gezin.

Witte kerst

Een witte Kerstmis is een mooi gezicht, maar is niet het belangrijkste. Na een witte Kerstmis zullen er minder mensen sterven. Ligt er helemaal geen sneeuw, dan komen er juist meer doden.

Levensvoorspelling tijdens kerst?

Als men met de kerstdagen gezamenlijk om de brandende kachel zit, let dan op de schaduwen op de muren. Degene uit de kring van wie de schaduw geen hoofd heeft, zal in de komende twaalf maanden overlijden...

Deel deze pagina
Canon van BerghDialect - cursus Barghs't Raethuys
Bestel hier »