7 Barghse Praot

Geplaatst op vrijdag 3 december 2021 om 17:59 — Laatst bijgewerkt op zondag 13 maart 2022 om 21:34

Barghse Praot was de rubriek die tussen 2017 en 2019 in de krant Montferland Nieuws verscheen. Na het ter ziele gaan van deze publicatie werd de rubriek tot januari 2021 overgenomen door het online-magazine Stem van Montferland. Een aantal van die verhalen zijn tevens op deze webpagina na te lezen. Vanaf 2021 verschijnt Barghse Praot hier en via twitter en facebook.

Bijdragen van bezoekers aan deze pagina zijn zeer welkom. De verhalen in het Berghs dialect kunnen in elke spelling worden aangeboden via dialect@heemkunde.nl. De dialectwerkgroep zet ze om naar de WALD-spelling en publiceert ze op deze pagina.

Artikelen:

Hoe het allemaal begon, Montferlands dialect in Montferland Nieuws

[Montferland Nieuws 29 maart 2017]

Wat duch ow van Montferlands dialect in Montferland Nieuws? Korte verhalen over de streek en haar mensen in het eigen Montferlands dialect. De Dialectwerkgroep van de Heemkundekring Bergh (HKB), de grootste vereniging van de gemeente, verzamelt ze en brengt ze graag naar buiten. Dialect staat volop in de belangstelling, onder andere in de carnavalstijd, maar ook in verhalenbundels en op feestavonden.
In deze maandelijkse rubriek volgen teksten die de moeite waard zijn om door een dialectminnend publiek gelezen te worden. Ze zullen in eerste instantie maandelijks in Montferland Nieuws verschijnen.
De dialectwerkgroep van de HKB betrekt de dialect-sprekende lezers graag bij deze rubriek en nodigt uit om eigen verhalen in te zenden. Gebruik daarbij svp de WALD-spelling. Men vindt de informatie daarover op www.ecal.nu/streektaal/dewald-spelling. De teksten worden dan beoordeeld en de spelling eventueel aangepast. Probeer de teksten tussen de 500 en 550 woorden te houden.
De verhalen kan men sturen naar dialect@heemkunde.nl. 'Wi-j dage ollie uut! Laot andere minse metgeniete van ow verhale en reageer op disse uutdaging!' In deze krant is het eerste artikel te lezen. Veelleesplezier!

Namens de dialectwerkgroep van de HKB,
Antoon Berentsen en Toon Hebing

Tekst: Dialect

Deel deze pagina