Archeologie en Bouwhistorie

Geplaatst op woensdag 6 april 2022 om 18:09 — Laatst bijgewerkt op zaterdag 9 april 2022 om 16:09

De werkgroep Archeologie van de Heemkundekring Bergh bestaat sinds 2007 en heeft de belangrijke taak om behulpzaam te zijn bij het veiligstellen van ons bodemarchief in Montferland. Daarbij is de samenwerking met de gemeente Montferland en de professionele archeologische diensten van groot belang, waarbij de historische kennis binnen de Heemkundekring Bergh soms een grote rol kan spelen.

Maart 2015

Archeologie

Bij het voorbereiden van graafwerkzaamheden, wordt bij het opstellen van het Programma van Eisen voor de uitvoering dan ook standaard een beroep gedaan op de historische kennis van onze vereniging. Mede daardoor wordt vooraf vastgesteld wat de archeologische waarden van het af te graven terrein kunnen zijn.Tijdens de door professionals uit- gevoerde graafwerkzaamheden, zijn er altijd werkgroepleden aanwezig ter assistentie en/ of waarneming. Ook door particulieren wordt vaak een beroep gedaan op de werkgroep, bijvoorbeeld bij vondsten op eigen terrein bij kleine graaf- of bouwwerkzaamheden. De werkgroep informeert de vereniging regelmatig door het houden van lezingen, publicaties in Old Ni-js en landelijke archeologische vakbladen en straatpresentaties bij onder andere Mechteld ten Ham.

De werkgroep telt acht leden die, afhankelijk van de gevraagde inzet en het tijdstip, alle benodigde assistentie verlenen. Daarnaast kunnen de leden ook een specifieke inzet geven. Hans Roem is als leider van de werk- groep ook zeer bedreven in determineren, archiveren en het officieel aanmelden van onze vondsten bij ARCHIS. Ook zijn grote kennis van flora en fauna is zeer waardevol voor de werkgroep. Johan en Rob Angenent zijn gespecialiseerd in onderzoek met metaal- detectoren en hebben inmiddels landelijke bekendheid verworven met de vondst van mooie munten en mantelspelden (fibulae) .

Frans Nakken observeert bouwkundige werkzaamheden op archeologische details en zijn dochter Lindsay Nakken archiveert foto’s, tekeningen en rapporten voor de werk- groep.

Theo Kuster weet alles van flora en observeert activiteiten in de tuinbouwsector.

Francina te Booij en Dorien Peters speuren tijdens werkzaamheden naar minieme details bij blootgelegde onderdelen. Johan Lukkassen is bestuurslid van de Heemkundekring Bergh en ondersteunt de werkgroep bij haar activiteiten.

Bron: Old Ni-js maart 2015.

De archeologiegroep is altijd van de partij als de Heemkundekring zich ergens presenteert. Bijgaande foto's zijn gemaakt op de Heemkundedag op zaterdag 16 mei 2015 in het Barghse Huus.

Deel deze pagina