Veldwerkgroep 's-Heerenberg Lengel

Geplaatst op maandag 26 oktober 2015 om 22:34 — Laatst bijgewerkt op zondag 10 april 2022 om 11:22

De Veldwerkgroep 's-Heerenberg verzamelt historische informatie over de stad 's-Heerenberg.

Sedert de oprichting van de Veldwerkgroep ’s-Heerenberg, begin 2016, zet deze groep zich op diverse manieren in om op de kennis van de bebouwing van de stad ’s-Heerenberg en zijn bewoners vast te leggen.

Oudere ’s-Heerenbergenaren worden uitgenodigd om, aan de hand van historische kadastrale kaarten, hun herinneringen te delen. Straat voor straat wordt deze informatie dan genoteerd en uiteindelijk zal het worden vastgelegd in een digitaal opslagsysteem, waarbij de geografische coördinaten van een plek dienen als ijkpunt. Dan is men immers af van het hinderlijke probleem van de talrijke wijzigingen van de adressen door de gemeente in de loop van de tijd.
Op andere momenten gaan medewerkers naar de plekken waar nog oudere ’s-Heerenbergenaren te vinden zijn, zoals bij de appartementen aan het Stadsplein. Onder het genot van een kop koffie worden in de gemeenschappelijke zaal oude foto’s op groot scherm getoond, waarbij de daarop staande personen digitaal zijn genummerd. De aanwezigen vertellen dan wie ze op de foto’s herkennen. Op deze manier wordt snel en accuraat informatie vastgelegd, die anders wellicht voorgoed vergeten zou zijn.

Groot succes was de tentoonstelling “Wi-j gaon naor Heitkamp” in december 2016. Gedurende een weekend werden in dit roemruchte hotel oude foto’s, ansichtkaarten, voorwerpen en landkaarten getoond.
Met een biertje in de hand bleken de afbeeldingen de tongen flink los te maken en werd duidelijk dat zelfs een klein stadje als ’s-Heerenberg nog vele onbekende verhalen kent. Uitdaging voor de Veldwerkgroep
’s-Heerenberg om deze verhalen zoveel mogelijk vast te leggen en zo te bewaren voor het nageslacht.
De VWG ’s-Heerenberg bestaat uit de volgende personen: Thiemo Kaaf, Benny Schuurman, Antoine Booms, Robert Bennink, Ton Ebbing, Ed te Pas, Jan Kroezen en Edwin Zweers

"Terugblijk bij Heitkamp", Fototentoonstelling VWG 's-Heerenberg

Nieuwbericht "Terugblijk bij Heitkamp", Fototentoonstelling VWG 's-Heerenberg

's-Heerenbergt, Overzicht

Tekst: Redactie Old Ni-js

Deel deze pagina