Dialectwerkgroep

Geplaatst op dinsdag 31 januari 2023 om 20:42 — Laatst bijgewerkt op dinsdag 31 januari 2023 om 21:37

De groep rich zich primair op ’t ondernemme van dialect-gerelateerde activiteite, um ons dialect zichtbaar te make en te holde. Niet praeke, maor dialect gebruuke en laote zien da’j d’r van alles met könt.

Zo wier d’r in april 2014 ‘n ni-je warkgroep met 13 leden opgerich. Den besteet momenteel nog uut Gemmy Kraaijeveld, Alouis Geerling, Toon Hebing, Harry Giezen en Antoon Berentsen (veurzitter).

Oproep

De warkgroep verdient versterking, um heur activiteite veurt te könne zette. Ze wil graag stemme en inbreng uut alle kerkdarpe hemme. Dus rup zi-j dailect-enthousiastelinge uut Kilder, Braomp, Winbarge en Beek op um contact op te nemme via ‘t Contactformulier (Bericht voor = Dialectgroep).


Zie ook onze Dialectpagina.


Kiek ook 's naor ...

v.l.n.r. Harry Derksen - Antoon Berentsen – Toon Hebing – Gemmy Kraaijeveld – Alouis Geerling

Groepsportret

De groep rich zich primair op ’t ondernemme van dialect-gerelateerde activiteite, um ons dialect zichtbaar te make en te holde. Niet praeke, maor dialect gebruuke en laote zien da’j d’r van alles met könt.

Dat betekende in 2014 al direk in mei de deelname aan de deur de HKB georganiseerde heemkundedag. Door klonk muziek van onze eigen Toon Hebing en Lau Bisselink as duo Fris van de Draod. Verhale uut Bargh en in Barghs plat wierde verteld deur Jan Jansen en de -ons inmiddels helaos ontvallen- Henk Harmsen en Willem Straub. Ed te Pas leidde de deur ‘m eiges gemaakte dialectquiz en Antoon Berentsen hield ’n laezing aover taal en regio. Anneke Lukkezen lichtte de aanwezigen in aover de WALD-spelling. In de wandelgange liep Gerard Fenneman met microfoon rond, um mense in en aover plat praote te interviewe.

Disse activiteite wierde in de jore doornao - al naor gelang de capaciteit - veurtgezet. Tot twee keer toe organiseerde de groep ’n Groot Barghs Dictee, um de WALD-spelling bekend te make. In huus-an-huus-blad Montferland Nieuws verscheen de rubriek Barghse Praot en op de website onderzuch Antoon Berentsen elke maond ’n typisch dialectwoord in de rubriek Woord van de Maond. Gemmy Kraaijeveld miek in samenwarking met Stads-TV enkele reportages in ’t dialect en filmde ook deur de groep georganiseerde bi-jeenkomste. Zoas bi-jveurbeeld de Duits-Nederlandse (Emmeriks-Barghse) Proot Platt Stammtisch in ’t kasteeltje Borghees. Binne de Liemers zet de groep zich in veur onderlinge dialectcontacte en veur de digitalisering van de lokale WALD-woordebuuk.

2021
In 2021 resulteerde dit in ’n drietal publicaties, zowel in boekvorm as online: De Grammatica van ’t Barghs, de Cursus Barghs en de digitale versie van ’t woordeboek ’n Trop Barghse Weurd.

De groep
De groep besteet in 2021 uut vief lede: Gemmy Kraayeveld, ook actief veur Stads-TV Bergh - Toon Hebing, ook actief as lid van ’t duo Fris van de Draod – Harry Derksen – Alouis Geerling – Antoon Berentsen, veurzitter en binne de HKB ook actief as redactielid van ‘Old Ni-js’.

Tekst: Dialect

Deel deze pagina