Militaire Historie

Geplaatst op dinsdag 29 maart 2022 om 17:12 — Laatst bijgewerkt op maandag 11 april 2022 om 20:48

Mede door de rijke militaire historie van de gemeente Montferland en omgeving is de veldwerkgroep Militaire Historie opgericht op 23 augustus 2017. De huidige bezetting van de werkgroep bestaat uit zeven personen.

Zie ook het onderdeel 'Militaire Historie' in 'Over Bergh'


Voor alles is veel veldonderzoek nodig. Mocht u interesse hebben en u kunt een bijdrage leveren in het onderzoek van de werkgroep Militaire Historie, laat het ons dan weten.

Hoe het begon

Tijdens de eerste bijeenkomst werd besloten om eerst de Tweede Wereldoorlog als project aan te pakken en als onderwerp de gigantische Duitse verdedigingswerken in kaart te brengen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hier in de omgeving zijn aangelegd.
De HKB is in het bezit gekomen van 220 luchtfoto’s van de RAF tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze lagen al die jaren op de zolder van een boerderij in Stokkum. Op de foto’s is duidelijk te zien hoe groot qua omvang deze verdedigingswerken zijn geweest, inclusief de autobaan A12. Meer hierover kunt u lezen in Old Ni-js 98 van december 2017.

Sinds de start van onze groep is er al heel wat gebeurd. Alle luchtfoto’s zijn gedigitaliseerd en de routes van de vluchten met de foto’s zijn in kaart gebracht. De originele luchtfoto’s uit 1945 liggen nu veilig in het archief bij het ECAL in Doetinchem. Op dit moment zijn wij bezig met een aantal projecten die hier op aansluiten.
Zoals het onderzoek naar de schuilbunker, inclusief woningen uit WOII tussen Elten en Babberich. De loopgraven en tankgrachten rondom Elten-Zevenaar-Beek-Kilder-Braamt-Zeddam-’s-Heerenberg moeten nog in kaart gebracht worden, evenals de bunkers uit WOI en WOII. Er zijn verschillende kaarten hiervan, maar geen enkele is correct. Bij al onze projecten vergeten wij uiteraard niet de duizenden dwangarbeiders die hier gewerkt hebben.
Buiten de HKB hebben wij goede contacten met andere werkgroepen die ook met deze materie bezig zijn, waardoor veel kennis wordt uitgewisseld.

Deel deze pagina