Veldwerkgroep Stokkum

Geplaatst op zondag 1 maart 2015 om 22:30 — Laatst bijgewerkt op zondag 10 april 2022 om 11:22

Sinds 2012 is de Veldwerkgroep Stokkum op verschillende manieren bezig om de geschiedenis van dit dorpje, gelegen tussen Wetering en Hulzenberg, vast te leggen. De groep bestaat uit Edwin Zweers (voorzitter), Leny Bosch, Otto Smits, Raymond Cremer en GertWillem Römer.

De grootste en langdurigste klus van de veldwerkgroep is de Stamboom Stokkum; het project van het letterlijk in kaart brengen van de bevolking van Stokkum van 1630 tot heden.
Otto Smits heeft gedurende enkele jaren de gegevens van inmiddels meer dan 3.000 personen verzameld die ooit in Stokkum hebben gewoond. En van elk van deze personen zijn de gegevens gecontroleerd via de diverse genealogische archieven. Een tentoonstelling over dit project, genaamd “Ik bun een Stökkummer”, waarbij iedere Stokkummer de lijn naar zijn of haar voorvaderen kan terugvinden, staat gepland voor later dit jaar of begin volgend jaar.

De tentoonstelling “St. Suitbertus, 100 jaar kerk en parochie in Stokkum” , in mei 2015 gehouden in diezelfde kerk, werd een groot succes. Gedurende een weekend vol festiviteiten in het kader van dit jubileum kwamen vele honderden Stokkummers en ook veel oud-Stokkummers naar dit evenement.
Ze kregen een prachtige expositie te zien van unieke stukken uit de geschiedenis van de kerk, zoals de originele bouwtekeningen, vele oude foto’s en het briefverkeer rond de bouw en financiering van de kerk. Een speurtocht op de zolder van de pastorie, ter voorbereiding van deze tentoonstelling, bracht een aantal bijzondere voorwerpen te voorschijn, zoals het complete baldakijn dat vroeger bij processies werd gebruikt en een groot zwart doek met wit kruis, dat vroeger diende als afdekking van de doodskisten op de platte wagen van de Stokkumse begrafenisvereniging. Verder vonden we ook nog een koperen deksel van het doopfont en enkele kleurrijke kerkelijke vaandels. Al deze attributen waren tijdens de grote beeldenstorm van na het Tweede Vaticaans Concilie in de jaren ’60 naar de zolder verdwenen.
De Veldwerkgroep Stokkum was tegelijkertijd begonnen met een naslagwerk over de geschiedenis van de Stokkumse kerk en parochie. Dit project werd voornamelijk uitgevoerd door Henk Harmsen. Groot was de schok toen hij begin dit jaar onverwacht overleed. Wij verloren in hem niet alleen een vriend, maar ook een zeer kundig persoon op het gebied van de streekhistorie. En al is nu nog niet duidelijk en hoe en wanneer: dat boek zal er uiteindelijk zeker komen.

Tekst: Redactie Old Ni-js

Deel deze pagina